Постът на социалния министър е един от най-ветровитите. Явно проблемите са се натрупали, за да се стигне до смяната на Бисер Петков. Това каза директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков в ефира на bTV.

„Вероятно до смяната му се стига след комплекс от причини. Има много натрупани проблеми в социалната политика, които министърът се опита да реши, които министърът се опита да реши, но не успя. Затова беше нужно да има огромна подкрепа от правителството“, заяви председателят на синдиката на социалните работници към КТ "Подкрепа" Кремена Атанасова.

„Бисер Петков беше свой сред чужди“, добави Нейков.


„Големите проблеми се решават с много пари и навременни мерки. Министър Петков не срещна подкрепа от останалите министри“, обясни Атанасова.

„Социалните служби са Пепеляшката на министерството. Там трябва да не се спира стартиралият процес по увеличаване на възнагражденията на социалните работници“, стана ясно от думите на Нейков. "Според мен причина за оставката са опитите да се прави реформа и стопирането ѝ. Вече има много натрупани мълчания в социалната сфера", допусна той.

„В социалната сфера е добре да си супер експерт, но академичният модел не е много добър. Това е огромно натоварване на човека, който е там. Считам, че с огромно облекчение Бисер Петков ще си тръгне от поста“, прогнозира Нейков.

„Деница Сачева е позната в социалната сфера. Дано си дава сметка в какъв горещ стол сяда“, каза още той.