Ивайло Калфин с интересен коментар за председателството на Съвета на ЕС

Можем да се откажем, но не бива да го правим, обясни бившият външен министър

Можем да се откажем от председателството на Съвета на ЕС, но не бива да го правим. Това каза Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев в периода 2005 г.-2009 г. и бивш евродепутат, избран на изборите през 2009 г., по повод навършването на 10 години от членството на България е Европейския съюз (ЕС), цитиран от "Фокус".

„Помня чешкото председателство, което изкара почти на служебни правителства. Имаше предложения тогава от Франция, ако не се лъжа, да поемат тези функции. Чехите отказаха и с основание. Една държава има възможност да бъде председател на един доста дълъг период от време – 15-16-годишен.

Така че е нормално ние да поемем председателството. Успехът му зависи не от това колко е ремонтирана залата, а какви от темите, които в момента се разглеждат, ще бъдат приключени по време на българското председателство“, коментира Калфин. Според него това означава и силна експертна компетентност и политически умения, за да се постигне съгласие между страните-членки. „Не ни пречи политическият цикъл избори, но нека да видим доколко са подготвени нашите политици и експерти, за да има действително успешно председателство. Каквото и да направим, ЕС заради нас няма да закъса. Ако някой от това се успокоява, и това е успокоение“, добави той. 

По думите му до 10 години ЕС ще изглежда по много различен начин, но за България е важно да остане там, където се взимат решенията. „В никакъв случай не трябва да се отказваме от председателството. Даже би трябвало там да сме амбицирани. Това значи добра експертна подготовка и политици, които знаят как да доведат до успешен край и до съгласие темите, които са отворени, законодателството, което се приема. Това е важно и трябва да се направи за председателството“, каза още Ивайло Калфин.