Иво Христов разкри по какво БСП и ИТН са постигнали съгласие

Двете парламентарни сили се обединяват около това, че Северна Македония следва да изпълнява своите задължения

„С Има такъв народ беше констатирано съгласие по основните външнополитически теми, касаещи нашата страна, в частност отношенията между България и Северна Македония, разширението на Европейския съюз и Западните Балкани”.

Това заяви депутатът от БСП проф. Иво Христов след преговори по сектор "Външна политика" с експертна група, излъчена от ИТН.

По отношение на евентуалното започване на преговори на РСМ по присъединяване в ЕС, левицата и ИТН имат следното становище: РСМ следва да отговаря на необходимите условия за влизане в съюза, касаещи, следването на основните европейски стандарти.

Двете парламентарни сили се обединяват около това, че Северна Македония следва да изпълнява своите задължения, произтичащи от договора за приятелство с България, премахване на езика на омразата и недопускане на практики и действия, противоречащи на европейските ценности.

"БСП и ИТН смятат, че българската позиция по отношение на Северна Македония следва и занапред да се базира на сключения договор от двете страни, декларацията на Народното събрание и концепцията на БАН", поясни проф. Христов.

Относно Истанбулската конвенция парламентарните сили се обединяват около решението на Конституционния съд, че на територията на България конвенцията е неприложима.

"Имаме изключително голяма сходство и съвпадения в сектор сигурност. Те са в три направления, като едното от тях е деполитизация на структурите на МВР, ДАНС и разузнавателните служби", каза зам.-председателят на ПГ на БСП Иван Иванов след консултациите с ИТН по сектор "Сигурност".

Като втори приоритет Иванов открои стратегически преглед и усъвършенстване на базата, свързана с националната сигурност и нов закон за МВР, който се иска от служителите. "Третото направление е технологичното обновление на целия сектор сигурност", заяви още Иван Иванов.