Уважаеми колеги, от името на ГЕРБ ние ще направим една промяна в начина на гласуване, както е предложено в проекта за решение и се състои в следното: предлагаме в точка 2 гласуването вместо да е явно с вдигане на ръка, да бъде със ставане от място при поименно извикване по азбучен ред от място с отговор "да", "не" и "въздържал се". Това предложи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.  

"По този начин ще стане ясна жаждата за власт. ГЕРБ беше предложил миналия мандат кадрови парламент в знак на добра воля. Парламентаризмът е над всичко и колкото и да не се харесваме, трябва да имаме добра парламентарна традиция.

През 2013 година ГЕРБ не успяхме да излъчим народен представител, защото някой не спази тази традиция. Затова нека знаем поименно кой се определя като опозиция и кой като управляващ", допълни той. 

След него към трибуната веднага се запъти Татяна Дончева от "Изправи се. Мутри вън!". 



"Позволете ми да направя обратното процедурно предложение. Все се касае за явно гласуване. Явното гласуване с вдигане на ръка и ставане от място, назоваване на името е все явно гласуване, което позволява да видите, който ви трябва, как гласува.

Дали ще го видим за 5 минути или за 15 минути, вие решавате. Аз мога да ви кажа отсега, че кандидатът на ГЕРБ ще получи само гласовете на ГЕРБ. Затова, тъй като вие не предлагате тайно гласуване, правя обратно процедурно предложение, да се придържаме към проекта за решение", каза тя. 

"Това е първо заседание на парламента и начина, по който целим да видим, е това - нямаме система да отчетем как гласуват групите и какво е мнозинството. То избира председателя на парламента. Не цели да удължи заседанието, а цели да видим кое е парламентарното мнозинство и кой влиза в него. Нали всички се обявявате за прозрачност - това е прозрачността", контрира Биков. 

Татяна Дончева отново се качи на трибуната и заяви: 

"Изказването на колегата Биков нямаше нищо общо с процедурата. Няма нужда се правим толкова вещи и да се изпитваме по процедура на дребно. Няма кой да ви позволи от трибуната на парламента, наричайки процедура по водене, да си говорите всичко. Ясно е какво ще бъде мнозинството, то ще бъде мнозинство на промяната. Да не губим време, на езика на шаха се казва "цун цван". Всичко е решено."



Мика Зайкова обяви, че 74 души от ГЕРБ са гласували "против" оригиналното решение. ИТН с 48 гласа "за" , Изправи се - 14 души "за" , ДБ - 27 души "за", БСП - 42 "за" , ДПС - 29 души "за". 

Десислава Атанасова първа обяви кандидатурата на ГЕРБ за председател на парламента - Цвета Караянчева.

Предложението на "Има такъв народ" е Ива Митева Йорданова-Рупчева, която работи в Народното събрание след 2000 година


"Изправи се. Мутри вън!" подкрепиха предложението на "Има такъв народ". 

"Много моля да не позволявате от това място, от което пет мандата работя, квалификации от сорта на мутри да няма, защото това е неприятно за хората в тази зала. Аз се чудя защо ви викат "сестра Галева".

Аз не съм мутра. Можете да ме проверявате колкото си искате. Посочете кой от тези хора е мутра. Това са български депутати. Вие питате къде са министрите, ето ги - пред вас са. За премиера не отговарям. Ако има мутра тук, посочете го и ще го линчуваме заедно. Квалификациите срещу дама като Караянчева просто е вулгарно", каза Вежди Рашидов в изказване от трибуната. 

Мика Зайкова призова народните представители да се въздържат от обидни квалификации. 

За кандидатурата на Ива Митева Йорданова-Рупчева от "Има такъв народ" гласуваха 160 гласа "за", "против" няма, 74 души се въздържаха. 

Гласове по групи: 

ГЕРБ - 74 "въздържали се" 
ИТН - 48 "за" 
БСП - 42 "за"
Изправи се - 14 "за"
ДБ - 27 "за"
ДПС - 29 "за"

Ива Митева Рупчева е избраният председател на 45-ото Народно събрание с гласовете на всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ