Около 4,2 – 4,3 милиарда лева е излишъкът в бюджета до мемента. Тази сума включва и иракския дълг, каза в предаването „Неделя 150” по БНР заместник – председателят на ДПС Йордан Цонев.

Тазгодишният бюджетен излишък е формиран, защото министерствата и ведомствата не са изхарчили планираните в Закона за Държавния бюджет разходи, обясни той. Според него миналогодишният излишък ще бъде по-висок от сегашния, защото половината от бюджета ще влезе във фискалния резерв, а останалите ще бъдат похарчени по програмите за отделните министерства и ведомства.
Относно решенията на политическия съвет за подпомагане на социалния пакет Йордан Цонев заяви, че лично ще настоява да няма летуване на пенсионерите през есента, защото няма справедлив начин това да бъде определено.
Трябва да се продължи политиката водена до сега, която предвижда бюджетният излишък да не застрашава финансовата стабилност и да обслужва основните приоритети на правителството – инвестиционната програма, ръста в икономиката и социалната политика, смята Цонев. /БЛИЦ