Преди дни съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков каза, че раждаемостта се е вдигнала след падането от власт на ГЕРБ. Това твърдение се оказа лъжа и дезинформация, пише "Труд".

Няма абсолютно никакво вдигане на раждаемостта и Петков премълчава фактите за да представи една статистика като нещо коренно различно.

Твърдението:

"Това е коефициентът на плодовидост, който измерва раждаемостта" - това твърди Кирил Петков. Всъщност, коефициентът на раждаемост, за който говори той, НЕ измерва раждаемостта. Той измерва раждаемостта спрямо броят жени в т.нар. "плодородна" възраст. 

Фактите:

Според данните на НСИ, раждаемостта в България продължава да спада и е продължила да достига рекордно ниски нива от идването на власт на ПП-ДБ. През 2020-та година, когато Борисов подава оставка, ражданията са 59,440. През 2022 година те вече са 56,917. 

Според Индекса на болниците през 2023 раждаемостта претърпява сериозна катастрофа, като спада до 49,610 бебета, по време на правителството на Николай Денков.

Защо тогава коефициентът на раждаемостта се вдига?

Всъщност, Кирил Петков просто премълчава най-важният фактор - НСИ направи преброяване на населението през 2022 година. Тогава се актуализира бройката граждани и се оказа, че в България живеят 6,4 милиона души. Преди това НСИ е работил с проекция на населението, според което сме били около 6,8 милиона души.

Това води до спад на жените в плодородна възраст. Раждаемостта се смята като брой деца, разделени на жените в плодородна възраст. Когато населението спада, съответно спада и бройката жени в плодородна възраст и коефициентът на раждаемостта се покачва, тъй-като същият брой деца се раждат, но на по-малък брой жени.

Но, реално, няма никакво вдигане на раждаемостта и дори има сериозен спад.

Заключение

Кирил Петков лъже открито, тъй-като коефициентът на плодовидост, който цитира, не демонстрира по никакъв начин растеж на раждаемостта - а само спадът на населенитео, отчетен от преброяването на населението на НСИ през 2022 година. 

Раждаемостта продължава да спада и достига рекордно ниски нива.

Откритата лъжа на Петков рискува да навреди на една от най-критичните теми за България, от която зависи нашето бъдеще - демографската катастрофа, която върви с пълна сила и е достигнала до нива, при които се раждат под 50,000 деца всяка година. 

Източници

НСИ коефициент на раждаемостНСИ ражданияИндекс на болниците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук