Декларирах си парите, като влязох като министър. Имам над 1 млн. лева спестявания. Всеки лев, който е спестен е на базата на предишните ми успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах и излязох от компании, с които съм горд. 

Това заяви в ефира на "Здравей, Бълgария" по Нова телевизия Кирил Петков. 

Тази партия пристана на Петков и Василев за вота

"Не ми се налага да прехвърлям нищо на никого. Всичко, което притежавам е от честен бизнес и много труд", каза той. 

Петков призна, че живее в малък апартамент в центъра на София, който е голям около 85 кв. м. "Обичам да ходя пеша, плащам си данъците. Не завися от поръчки, защото бизнесът ми е бил свързан с чужди пазари", каза той. 

"Влизам милионер в политиката. Като завърших университета си в Харвард бях със заем например. Всичко съм си направил сам", призна Петков.

Той призна, че не е очаквал да има толкова голям процент подкрепа:

"Още не сме обявили партия и политики, а хората вече ни подкрепят заради имената ни. Благодаря! Ако се направи хубава кампания и привлечем правилните хора, вярвам, че може да вдигнем процентите си по 3 и да стигнем 27-30% на тези избори", предположи той. 

Петков каза, че ще иска местните почтени хора по населени места да направят кампанията на "Продължаваме промяната".

"Нашият фокус не е деснопартиен. Не ни е важно колко ще изкараме самите ние. Нашата мисия е в следващия парламент да има 121 депутата, които да са част от коалицията на почтеността", каза той.

Петков отговори на предложението на ДБ и ИБГНИ за коалиция преди изборите:

"Зарадвах се, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И от ляво и от дясно, тези две формации искат да говорим заедно. Тези хора припознават много от общите ни цели и ние припознаваме техните. Ние трябва да седнем с тях и да си кажем кои ще са принципите на бъдещата коалиция за управление", добави политикът. 

"Не трябва да се явяваме с обща листа обаче, защото има хора от ляво, които не биха гласували за Христо Иванов или такива от дясно, които не биха подкрепили Манолова. Ние сме център", каза бившият министър. 

"Нека хората да гласуват и просто ще знаят, че ще има коалиция на базата на принципност и почтеност", каза той.

"С формацията на Слави имах добра работа, особено с Мика Зайкова. Според мен те трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става, а трябва обединение под общи принципи. Има депутати в ИТН, с които бих работил. Бих се обадил първоначално на Мика Зайкова и бих й предложил да работи с нас от името на ИТН", каза той.

Петков призна, че има чувството, че е начело на нова вълна на промяната: "Не ме интересува кой какво е казал за мен. Интересува ме занапред да направим така, че да имаме работещ парламент на база на общи принципи", каза политикът.

"Познавам много посланици. Аз вярвам, че нашата теза за почтеност, нулева корупция и иновативна България, работи цялостно за нас и това са ценностите, които всички наши партньори от Запад биха се радвали да видят у нас", заяви той в отговор на въпрос какви са отношенията му с посланика на САЩ у нас.

„Това, което съм видял от действията на Мая Манолова, мога да кажа, че харесвам политиките й, заяви той, когато бе попитан дали я вижда сред почтените хора.

„21 април – тогава съм направил волеизявление да се откажа от канадското си гражданство. На 20-и август бях уведомен от канадските власти, че вече не съм техен гражданин“, призна той, че де факто е бил назначен за служебен министър, бидейки гражданин на чужда държава.
 
Петков обаче, се опита да даде наставления на Конституционния съд, че трябва да каже, че "не е въпрос кога една чужда държава издава бележка, а кога си направил всичко законно".
 
„Лично Асен Василев ми каза, че Спецов е подал сигнал за заплахи срещу него и семейството му. Румен е човек, който е достатъчно смел, за да продължи обаче“, каза той. „Не съм разследващ орган и не искам да казвам имена на бизнесмени, от които идват заплахите“, каза той.
 
Петков увери още, че няма нищо против хората с различна полова ориентация.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!