БСП ще внесе вота на недоверие самостоятелно и няма да провежда консултации с другите парламентарни групи.

Вотът заради здравната реформа на министър Кирил Ананиев ще бъде внесен в първите дни на следващата седмица, съобщи зам.-шефът на ПГ на 4БСП за България" Крум Зарков. В момента здравните експерти на БСП пишели мотивите, уточни той.

Според него здравният министър не предлага радикална реформа на здравното осигуряване, а наливане на още пари в нереформирана система.

По-рано от ДПС напомниха, че са опозиция, попитани как ще гласуват в пленарната зала, но оставиха отворена врата за крайното си решение, предвид на факта, че не са видели мотивите и не са провели евентуална среща с инициаторите.

От Воля заявиха, че не искат да се създава хаос в държавата и вероятно ще гласуват в подкрепа на кабинета "Борисов" 3.

Управляващите пък видяха в инициативата на червените за вот заради здравната реформа решаване на вътрешнопартийни проблеми и прецедент в историята на парламента - вот, който се внася само срещу намерения.

"Не е вот срещу намерение, а е вот срещу неспособност", контрира упрека на д-р Дариткова от ГЕРБ зам.-шефът на ПГ на левицата Крум Зарков пред Канал 3. И припомни, че още през юли НС възложи на Кирил Ананиев да покаже нов модел за финансиране и управление на системата за здравеопазване.

"Вместо това, месеци по-късно, ни се предлага наливане на пари директно от джоба на хората в същата пробита система", заключи той.

Зарков не приема и хипотезата, че Нинова решава вътрешнопартийния си проблем, като приема идеята за вот на недоверие за здравната реформа, която лансира на пленума Михаил Миков. По думите на  Зарков не само Миков, но и всеки друг български гражданин е недоволен. В последния социологически сондаж бяха над 80% недоволни от сегашната система, а няма предложение за промяната й, а за нейното още по-яростно финансиране, категоричен е соцдепутатът.

"След като всички констатират, че от здравната ни система изтичат пари - ами добре, преди да запушим тези пробойни, има ли смисъл откъде да търсим да дойдат още повече пари?!", добави Крум Зарков. "Вотът на недоверие ни е важен и за да се чуе, че има и други предложения - нашите, разписани във "Визия за България", заключи социалистът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!