Националното събрание на ГЕРБ, което ще се проведе по-късно днес, ще гласува промени в устава на партията и в Изпълнителната комисия. На форума в НДК ще присъстват 1200 делегати от цялата страна, се казва в съобщение на пресцентъра на политическата формация.

По думите на лидера Бойко Борисов пред журналисти, се очаква той да остане с двама заместници, вместо с трима, както предвижда сегашният устав, а на Изпълнителната комисия да бъдат дадени повече оперативни правомощия.

Промените се налагат, тъй като след изборите за Европейски парламент Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни партийни позици. Така на практика заместниците на Борисов във формацията в момента са Димитър Николов и Йорданка Фандъкова.

До неговото освобождаване на Цветанов се стигна, след като името му беше замесено в имотния скандал „Апартаментгейт“. В скандала бяха замесени и други лица от кабинета „Борисов 3“ - бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов и заместник-министъра на спорта Валя Николова. Заместник областният управител на София Томи Николов също подаде оставка заради „медийни публикации“. На форума ще бъде гласувано и освобождаването на Румяна Бъчварова като член на Изпълнителната комисия, която беше назначена за посланик на България в Израел. 

На предстоящото заседание се предвижда и създаването на нова Комисия по етика, която ще следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания. 

По време на събранието се очакват и предложения за промяна размера на членския внос за ГЕРБ, който към този момент е 2 лева годишно. През последните дни в централата се обсъждало увеличението му в пъти. Така партията ще има повече финансов ресурс, след като по искане на лидера ѝ - министър-председателя Бойко Борисов, субсидии от държавния бюджет бяха орязани 11 пъти - от 11 на 1 лв. Така се уважава искането на два и половина милиона българи, изразено в референдума в края на 2016 г.

Когато обсъждали въпроса за компенсиране през членския си внос, съпартийците на Бойко Борисов предлагали повишението му да е в пъти. Някои предлагали да се плащат 10 лева на година, други - дори 20 лв.,

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!