В Министерски съвет се провежда извънреден брифинг след проведения по-рано днес Коалиционен съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и зам.-председателят на парламента Валери Симеонов дават повече информация за договорките по време на него.

"Имаме консенсус по отношение на мерките, които са взети до момента", поде Дончев.

По думите му дискусиите и разговорите все още продължават и всичко трябва да се прецизира внимателно.

"Няколко много сериозни разговори проведохме, свързани най-вече с българския туризъм. Той трябва да бъде подкрепен. Нямаме произведено решение е, защото няма яснота кога, как и какъв летен сезон ще имаме. Ще поработим следващите дни да изработим няколко хипотези", каза той.

"Има и черни сценарии, които твърдят, че сезонът ще е невъзможен. Има различни предложения и се надяваме в дните напред да намерим най-доброто", каза Дончев.

"Бяха детайлизирани и други теми - отварянето на ресторанти и кафета например, но колегите ще кажат повече детайли", завърши той. 

"Двете партии от Обединени патриоти миналата и тая седмица внесоха различни предложения. Още от първия ден на пандемията говорим, че тя ще свърши и е важно как ще излезем чисто икономически от нея", поде Красимир Каракачанов. 
 

"Не е без значение дали мерките, които ще се предприемат днес, утре ще дадат възможност на хората да си намерят препитание. Икономическата криза ще има измерение не само върху доходите на гражданите, но и върху демографията. Тези, които не намерят препитание тук, ще се качат на първия самолет за някъде", смята той.

"По отношение на туризма имаме няколко одобрени предложения. По други все още работим. Темата с ваучерите в една или друга форма беше приета. Целта не е да се подпомага един бизнес, само заради самия бизнес туризъм, а за това парите на българските граждани, ползвайки тези услуги, да подпомогнат туризма, не да изтекат навън", заяви Каракачанов.

"Целта на мерките, които партиите в ОП предлагат за обсъждане, е да се подпомогнат онези отрасли, които не са свързани с външни големи производители”, добави Каракачанов.

По-рано днес стана ясно, че всички предложения, направени на съвета, са приети. 

БЛИЦ припомня, че в понеделник вечер след среща между премиера Бойко Борисов и министерския съвет, стана ясно, че извънредното положение в България официално пада на 13-и май. 

По думите на министър Владислав Горанов обаче ще останат редица мерки, а ограничения ще може да бъдат налагани във вид на административни актове от здравния министър Кирил Ананиев. 

Стана ясно обаче, че повечето здравни мерки ще останат - носенето на маска при определени условия, спазването на дистанция и т.н.

На извънредния брифинг след срещата бе и правосъдният министър Данаил Кирилов, който огласи част от точките в проектозакона. Той уточни, че някои мерки ще траят до 30-и септември, а други до края на месец декември

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!