Британските депутати одобриха плана на Тереза Мей да поиска удължаване на Брекзит до 30 юни. Това съобщиха международните медии.

Това стана, докато тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия да прокара в парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит.

Депутатите гласуваха с 420 гласа и 110 против предложението на правителството. То беше принудено да поиска това гласуване, след като парламентът прие закон вчера, с който си даде правомощие да контролира и променя плана на Мей да поиска удължаване на преговорния период за срока на Брекзит за втори път.

Преговорите с лейбъристката опозиция за излизане от безизходицата с Брекзит ще продължат след утрешната европейска среща на върха за темата, съобщи правителството, с което излъчи сигнал, че засега няма резултат от преговорите.

Правителството нарече преговорите конструктивни и подчерта в комюнике, че "двете страни са се разбрали да се срещнат отново в четвъртък, след срещата", посветена на Brexit. 

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел разглежда удължаването на крайния срок за Брекзит за "няколко месеца до началото на 2020 г.". това заяви източник от нейната партия.

Меркел каза пред депутатите от консервативния блок на ХДС и ХСС след разговорите с британския премиер Тереза Мей в Берлин, че такава възможност ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС за Брекзит в сряда, според източника.

Канцеларията на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск е представила идеята за "гъвкаво" удължаване до една година, с възможност за Лондон да напусне по-рано, ако намери начин да го направи, но все още няма съгласие по този въпрос.

Преди преговорите между Мей и френския президент Еманюел Макрон по-късно във вторник, Париж сигнализира, че е отворен за разширяване, но с известни ограничения, уточнява Фокус.

"Никога не сме били против идеята за намиране на алтернативно решение на Брекзит без сделка в определени граници, а не на всяка цена", заяви високопоставен служител от екипа на Макрон, говорейки при условие за анонимност.

Запитан за срока на подобно удължаване, помощникът каза, че една година "изглежда твърде много". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!