Извънредна вест за Ваня Григорова!

Административният съд обяви седемдневен срок за решаване на делото за оспорване на местните избори

Административният съд обяви седемдневен срок за решаване на делото за оспорване на местните избори. Съдът се произнесе по въпроса в рамките на делото за оспорения резултат на изборите в столицата, които се състояха на 29 октомври 2023 година. 

На днешното заседание бяха изслушани три вещи лица, предаде БТА. Те представиха повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване. Съдебният състав отказа разпит на представители на „Информационно обслужване“ и на „Сиела Норма“ на миналото заседание. 

Адвокатът на Ваня Григорова, страна по делото, поиска от съда да уважи жалбата и да приеме процеса за избор на кмет на София за незаконосъобразен. Адвокатът Милка Христова допълни, че считат, че това е установено по безспорен  начин и че са налице доказателства за признаването на избора като недействителен.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) смятат, че установеният изборен резултат е правилен и законосъобразен. От ОИК допълниха, че представените експертизи са доказали, че има неотчетени гласове за Васил Терзиев, но не и за Ваня Григорова. 

Адвокатът на Васил Терзиев посочи, че не са доказани съществени изменения и допълни, че разликата в гласовете е в полза на Терзиев. 

Съдът задължи заинтересованите страни да изплатят 5227 лв. разноски за представената експертиза в 10-дневен срок.