ПП ГЕРБ даде извънреден брифинг, на който зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев коментира думите на президента Румен Радев от по-рано. Припомняме, че държавният глава заяви, че е "излязла съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената на САЩ, която отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата и за които хората протестираха".

"Във връзка с излязлото днес съобщение, пуснато от личните профили на двама американски сенатори, трябва да кажем следното - въпросната позиция е лична на двама членове на американския сенат, не е позиция на Сената и на Конгреса. Очевидно отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България.

Смятаме, че трябва в най-скоро да посетят България и да видят как страната се развива", каза Даниел Митов пред журналисти и добави, че при победа на изборите правителството ще продължи да работи с новата администрация на САЩ и с новите сенатори.

"Това е лична позиция, не е официална позиция на Сената. Президента Радев обаче внушава, включително и с изпратено до медиите съобщение, че това е позиция на Сената", коментира зам.-външният министър Георг Георгиев от ГЕРБ.

"Президентът Радев лъже брутално и безцеремонно. Другият извод е липса на политическа култура, тъй като се позовава на личното мнение на двама сенатори. Третият извод е, че той днес се включи в предизборната кампания. На чия страна той вдигна юмрук даде рамо и застана зад тях - на БСП, на "Изправи се.бг", на някой забегнал в Дубай обвиняем или на други опозиционери", попита Георг Георгиев.

По думите му истинският диало между България и САЩ е скрепен с всичките усилия, разговори и срещи на премиера Борисов с американските му колеги.

"Президентът Радев нито веднъж не е канен на официално посещение в САЩ и не е запознат с институционалната ни политика със Щатите. Затова не смятам, че е в правото си да дава оценки и да прави коментари", уточни Даниел Митов.