От ГЕРБ дадоха извънреден брифинг в Централата на партията. БЛИЦ уточнява, че неочакваната пресконференция идва след като по-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че приема решението на Изпълнителната комисия.

Според решението ГЕРБ трябва да върне мандата с проектосъстава на правителството. БЛИЦ припомня, че малко след това Десислава Атанасова и кандидат премиерът от коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов върнаха мандата на президента Румен Радев.

На извънредния брифинг присъстваха министрите в оставка Екатерина Захариева и Теменужка Петкова, както и депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, Тома Биков и Дани Каназирева.

"Искаме да бъде обявен за противоконституционност на мораториума, който Народното събрание (НС) наложи", това заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ГЕРБ с мълниеносна реакция след мораториума върху сделките и назначенията на "Борисов 3" ВИДЕО

"Вероятно на юристите от народното събрание, които са от новите парии,  трябва да припомним, че вече има такова решение", допълни тя.

"Днес станахме свидетели на енергиен Костинброд", каза Атанасова.

"С това решение се ограничава не само дейността на Министерския съвет (МС), но и на всеки държавен орган в страната", допълни пък вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева.

"Само за три дни това НС и мнозинството прие не по-малко от три противоконституционни решения", допълни Захариева.

"Странно защо е това настояване за получаване на цялата огромна по обем документация. При това по електронен носител. Такава информация се предоставя по официален ред.

Това, което видяхме днес наистина е "енергиен Костинброд", каза пък енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Думите й са по повод нахлуването на Мая Манолова и още четирима депутати от Комисията по проверките, които отидоха днес в "Булгартрансгаз", за да поискат лично документи на дружеството. Те под предлог, че не могат да бъдат електронно изпратени, защото скенерите не работели.

С Манолова отидоха Явор Божанков от БСП, Георги Георгиев от "Има такъв народ", Калоян Янков от "Демократична България" и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!".

Те настояваха да получат документи за проектите на договори от проведените обществени поръчки, отчети за извършеното строителство до момента, плащанията по газопреносната система и други документи, съгласно стартовия списък за ревизията, който комисията одобри на първото си заседание на 21 април 2021 г.

"Вероломно нахлуване в държавно дружество. Това е поведение, което не подобава на държавен представител", допълни тя.

"Ще поискаме оставката на Мая Манолова. Ще настояваме това решение да се гласува възможно най-скоро. Това се налага заради тежката й неадекватност и невъзможността да изпълнява правилно функциите си на шеф на Комисията по ревизията на управлението", това заяви пък Тома Биков.

"Нямаме нужда от Мая полицая, а имаме нужда от председател на тази комисия. Призоваваме "Изправи се! Мутри вън" да предложат друг, по-компетентен от тяхната група. Но с госпожа Манолова може единствено да се провали тотално работата на тази група и тези проверки да не бъдат установени", отбеляза той.

"Надяваме се този цирк и фарс скоро да свърши. Комисията, която г-жа Манолова, води е пълен нонсенс и нищо не може да произведе. Не могат да направят кабинет и да постъпят отговорност и единственото, което им остава, е да правят циркове", това каза пък Дани Каназирева.



"Очевидно са дошли за кратко - да си променят Изборния кодекс и да си приемат лобистките закони. Единственото, което ще направят е да всеят хаос", каза пък вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева по повод политическата обстановка в страната и действията от страна на новоизбраните парии.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!