Ръководството на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията дадоха брифинг след заседание, провело се в късния следобед в събота.

Това се случва на фона на скандала със записите от онлайн заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП), изнесени от Радостин Василев. Въпреки че Лена Бориславова от ПП увери, че чутото на записа няма да промени договорката за ротационен кабинет, появи се информация, че „джентълменското споразумение“ между ГЕРБ  и ПП за съставяне на ротационно правителство, по всяка вероятност ще бъде разтурено.

На брифинга първо думата взе Мария Габриел. 

"Дълго мълчах. Слушах много. Водих се единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков. Уведомих първо него".

"Замразяваме преговорите. Всичко си има граница!", заяви тя.

„Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката. Оставям настрана лъжите по отношение на личността ми, това не е проблемът. Тук може да става дума за начин на управление, в разрез с всички европейски принципи и практики”, каза Габриел.

"Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго - навън. Навън са лъжи. Изводът ми е, че вече те и вътре не могат да бъдат приемат сляпо за истина. С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ, смятам, че това е неприемливо и към тях", обясни тя. 

„Дори да има някакво съмнение, че България е параван, България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори. И аз ги ценя“, заяви Габриел.

„Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността“, допълни тя. 

"Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията. Нечуван подход, към държавния апарат, който не може да бъде обезглавен, защото държавата ще бъде обезглавена", обясни тя. 

„Това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение“, каза още Габриел.  

"Въпрос е какво означава и "ала-бала с президента". Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите аз не мога да участвам под каквато и да е форма. Виждам, че експертно правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но на мен сега ми е важно да има яснота по отношение на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите и принципите на българската държава“, изтъкна номинираната за премиер от ГЕРБ.

„Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите“, категорична беше тя.

„Този, по чието самопризнание, е правил "ала-бала с президента", сега ни плаши с президента. Меко казано вътре има противоречие“, заяви Томислав Дончев.

„Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Това в никакъв случай не е прекалено. Този, който ще става министър в този кабинет, трябва с кръв да се подпише, че ще прави чистки. Няма значение дали е законно или незаконно. Имаме изредени конкретни сектори", посочи той.

"Разбирам призива към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката. В това няма нищо отговорно и нищо демократично“, подчерта той. "Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството", каза още Дончев.

Мария Габриел уточни, че на срещата с акад. Денков, което се е състояла преди заседанието на ГЕРБ, тя му е казала също - че замразява преговорите.

„На този етап смятам, че замразяването на преговорите изпраща много ясен сигнал да продължим да се водим от интересите на държавите“, посочи тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук