Бой в пленарна зала. Представители на "Възраждане" и "Продължаваме промяната" си спретнаха кютек. Причината е спор за Закона за досиетата. 

Искрен Митев се изказа срещу Костадин Костадинов, като го нарече г-н Копейкин. 

"Няколко неща станаха ясни. Стана ясно, че г-н Копейкин продаде хората, купи си къща с техните пари, а парите, които му останаха, си ги обърна в евро", заяви Митев.

Костадинов пък реагира мигновено и скочи към трибуната. По микрофона се чуха думите "На този тъпак ще отида и ще му разбия муцуната!".

След това настана голям смут. Депутати от "Възраждане" скочиха на колегите си от ПП.

Заради боя Кристиян Вигенин, който води заседанието, пусна народните представители в почивка. 

ПП "Възраждане" е готова да се обърне към българския народ и да събере необходимия брой подписи за провеждане на референдум за въвеждане на еврото. Това каза в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на партията Костадин Костадинов, преди избухването на скандала.

Костадин Костадинов коментира, че в миналия петък правителството "е извършило покушение" срещу финансовия суверенитет на България. Той посочи, че този план за въвеждане на еврото не е бил приет единодушно от целия Министерския съвет. По думите му, десет от министрите са го подкрепили, останалата част - не.

„Истината е, че въвеждането на еврото ще доведе не до богатство, стабилност и просперитет, а до обедняване, инфлация и безработица. Това ще бъде смърт за икономиката, доходите и спестяванията на българския народ. Няма как в една правова и демократична държава десет човека да вземат решение, което засяга съдбините на милиони българи и то не какво да е, а решение, с което се унищожава българската валута.

Затова от "Възраждане" смятаме, че трябва да има референдум по въпроса и търсим подкрепа от представители на парламентарни партии, за да можем да поставим този въпрос тук, в Народното събрание, каза той. Ако това нещо не стане, ние ще се обърнем тогава към българския народ и ще съберем необходимия брой подписи“, каза още Костадин Костадинов.

"Големият въпрос обаче ще бъде - ако за нас не е проблем да съберем 500 хиляди подписи по улиците, но е проблем да съберем 50 тук в НС, доколко това НС е народно и доколко народните представители тук са народни и кого всъщност представляват те - българският народ или някой друг", коментира Костадинов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ