Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията.

Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, преди гласуването на рокадите в кабинета "Борисов 3".

"С вдигнат юмрук той призова за метеж и разпускане на Народното събрание", добави тя

"Призивите му подозрително съвпадат с тези на един олигарх от фейсбук. Член на стратегическия му съвет е задържан за спирането на метрото в София. Това е престъпление", каза тя. 

"Румен Радев показа, че парламентът неудобна институция за него. Той системно демонстрира през целия си мандат незачитане на институцията", каза Дариткова, а от групата на БСП започнаха да скандират "Оставка".

"Няма тема от обществен интерес, по която президентът да е насърчил диалог между институции, партии и организации. В условията на пандемия, вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение, той целенасочено и систематично разделяше обществото", заяви Дариткова. 

"Той прави призиви за еднолично управление. Позволява си да критикува дори европейски институции, явно вдъхновен от модели на еднолични диктатори", каза тя.

Заставаме категорично срещу опитите за еднолична власт в България. От най-високата трибуна призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят дали подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушенето и разединението на институциите", завърши тя. 

При тези думи цялата група на БСП стана на крака и започна да скандира "Оставка". Наложи се председателят на парламента Цвета Караянчева да напомня на квесторите да въведат ред.

От БСП настояха в залата да бъде поканен и министър-председателят Бойко Борисов, но искането им бе отхвърлено.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ