Зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, информира БГНЕС.

Това заяви президентът на България Румен Радев в телефонен разговор днес със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч.

Той допълни още, че България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната.

Двамата обсъдиха и преодоляването на последиците от войната в Украйна и европейската перспектива на Западните Балкани.

Те бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и социални и икономически последици от военните действия, за справянето с които са необходими реални действия.

Президентът и сър Стюарт Пийч обсъдиха начините за преодоляване на очертаващата се продоволствена криза предвид блокирания износ на зърно от Украйна - втората по големина държава производител и износител на зърнени храни. Специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани изрази готовността на страната си за реализиране на съвместни проекти в областта на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за региона.

Радев и Пийч подчертаха, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на региона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!