Президентът Румен Радев излезе с официално изявление до българската нация в отговор на речта на премиера Бойко Борисов, който по-рано днес предложи нова Конституция и свикване на Велико народно събрание.

"Уважаеми сънародници, повече от месец продължават протестите с искания за оставка. Доверието към управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено", започна речта си Радев.

"Репресии, провокации и опити да се неглижира гражданско недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки", каза президентът.

"Борисов предлага свикване на Велико народно събрания и серия от конституционnи промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Член 159 от основния закон е категоричен - правото на инициатива за такова свикване принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, а не на премиера", заяви Радев.


"Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е "не". Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не", каза още той.


"Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и след провеждането на честни, предсрочни избори. Благодаря ви за вниманието!", зaключи Румен Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!