Софийска районна прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание (НС) за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни. 

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Кирил Петков пред президента на Република България Румен Радев декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", пише в съобщението на СГП. 

Кирил Петков и Румен Радев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Преди две години прокуратурата не образува производство срещу Кирил Петков.

През декември 2021 година Специализираната прокуратура и Софийска градска прокуратура постановиха откази относно разследването на Петков за подаване на декларация с невярно съдържание.

В мотивите си тогава Спецпрокуратурата посочи, че не е компетентна, тъй като към датата на съставяне на декларацията Петков не е бил член на Министерския съвет.

В мотивите на Софийската районна прокуратурата за отказ от образуване на досъдебно производство се посочваше, че невярната информация в декларацията е имала единствено заявителски и уведомителен характер без доказателствена стойност.

Преди това Конституционният съд обяви, че президентският указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката e противоконституционен.

БЛИЦ припомня, че в края на май месец СГП предложи на Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов. Малко след това лично лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да даде имунитета си.

На 2 юни Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на бившия премиер.

А в понеделник главният прокурор направи същото и с двамата депутати от "Възраждане" Ангел Георгиев и Веселин Вешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук