Как се стигна до настоящата политическа криза?

Вижте малко хронологията на събитията от последната година

Как се стигна до настоящата политическа криза? През април миналата година, след като кабинетът „Борисов 3“ изпълни мандата си, последваха редовни избори.

След тях не беше излъчено правителство и се наложи президентът да назначи служебно с министър-председател Стефан Янев. Ключови министри в него бяха сегашният премиер Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев.

След предсрочния вот обаче отново не беше съставен кабинет. Затова служебният на Янев встъпи във властта за втори път в средата на септември.

Три месеца по-късно се проведоха трети поред избори. След тях се сформира четворна коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", а начело на кабинета застана Кирил Петков. Заявката беше за промяна, за съдебни реформи и за борба с корупцията.

Но на 8 юни тази година коалицията се разпадна. Слави Трифонов оттегли министрите и партията си, с което беше загубено и мнозинството в Народното събрание. Миналата сряда опозицията внесе вот на недоверие.

Кои са най-големите скандали, довели до сътресения в четворната коалиция и събитията днес. 

Един от най-големите препъни камъни сред доскорошните партньори беше изборът за нов шеф на БНБ. 

ИТН и ПП извадиха конкурентни предложения и свалиха кадифените ръкавици - с обвинения и взаимни квалификации.

Остро противоречие сред четирите партии имаше и за това да изпратим или не оръжия за Украйна. 

И докато топката беше повече в полето на БСП, то по отношение на парите за пътища скандалът отново се разви по оста “Продължаваме Промяната” - “Има такъв народ”. 

Актуализацията на бюджета стана формален повод министрите на ИТН да напуснат заседанието на Министерски съвет и няколко часа по-късно Слави Трифонов да сложи край на четворната коалиция.

Напрежението в последните месеци се подсилва и от непрекъснатите скандали и обвинение за това има ли задкулисни договорки за пускане на РС Македония в ЕС.