“Голо Бърдо – непознатите българи” е документален филм на Института по фолклор към БАН, представен снощи във Виена. Автор на филма е доктор Веселка Тончева, която изнесе и лекция за забравените българи в Албания и Косово.
Това пише македонският вестник “Дневник” в материал под заглавие “България се разшири до Голо Бърдо”.
Във филма хората разказват за своя произход, за етническата си принадлежност, за традициите и вярванията си, за фолклора и всекидневния си живот, има песни, народни носии, с които се потвърждава българският характер на тамошното население, обясниха от българския културен център във Виена, с чиито представители “Дневник” разговаря вчера.
“Дневник” попитал дали има българи в Голо Бърдо в Албания и Кимет Фетаху, един от политическите лидери на македонците в Албания, който е точно от този край.
“В региона има 22 села, в които около две трети са македонци с ислямска религия, а останалите са македонци християни”, казва Фетаху. Според него обаче тук-таме има някой, който казва, че е българин, след като вземе български паспорт, а има и две организации на българите. Такава организация българското правителство е открило и в областта Гора в Косово. Ефтим Митревски от Мала Преспа потвърди, че и в техния край отделни хора са взели български паспорти, но те били малко, пише “Дневник”.
“Интересното е например, че преди две години македонската телевизия направи документален филм за областта Голо Бърдо, в който се говори за македонците в този край и филмът спечели международни награда”, пише вестникът.
“Става дума за политика на София, съгласно която Голо Бърдо и Гора от няколко години са тяхна цел. И успяват в това отношение. В момента ние не можем да парираме тяхната стратегия”, каза високопоставен македонски дипломат. Според хора, които следят ситуацията с малцинствата в региона, в бъдеще може да се очакват и по-засилени действия на терена, защото предстои преброяване на населението и в Албания, и в Косово. “Всеки гледа нещо да получи. Бошняците например са много активни в Гора. А в интерес на истината никой не знае как ще се самоопредели населението в Гора, дали ще се пишат македонци или не и какво ще се случи с населението в Голо Бърдо”, казва дипломатът, цитиран от ”Дневник”.
Интересен е текстът под снимката към материала: “София не намери македонци в България, но успя да намери българи в Албания – фолклорен фестивал на македонците в Пустец”. /БЛИЦ