Какво ще се случи след бомбата на Нинова за строго секретните документи, разкриващи заплахи за националната ни сигурност?

ГЕРБ готови да се разсекрети докладът, за да обори димката на БСП

Председателският съвет се събира извънредно утре сутринта в 8.30 часа. Това предаде Канал 3, цитирайки участници в заседанието. Събирането е по решение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в отговор на искането на соцлидера Корнелия Нинова.

Още сутринта тя настоя или да бъде проведено закрито заседание на парламента, или да бъде разсекретен докладът на прокуратурата и ДАНС за информационната система за акцизите /БАЦИС/, защото в него имало изводи за нарушение на финансовата сигурност, а оттам - на националната сигурност. По думите й имало пробив в системата.

След нейните обвинения от ГЕРБ отговориха, че това е поредната политическа димка на БСП.

И отрекоха да има какъвто и да е пробив, защото, по думите им, ако има такова нещо, досега е щяло да има образувано досъдебно производство.

Неслучайно атаката съвпада с блестящото представяне на премиера Бойко Борисов в европейския парламент, коментираха Валентин Николов и Александър Иванов.

Те обясниха, че ГЕРБ е за разсекретяването на документа, за да се види, че от 9-те констатации на ДАНС за слабости, 8 вече са отстранени и се работи по премахването на деветата. Заради класифицираната информация обаче не могат да бъдат цитирани.

Единственото, което може да направи парламентът, е да проведе закрито заседание в пленарната зала, защото докладът може да се разсекрети само по решение на онзи, който го е изготвил, а именно ДАНС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!