Без да прекратява диалога с Русия Европейският съюз трябва да даде ясен знак, че признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия е най-лошият начин на отношение към международните проблеми. Това заяви специално за Дарик министърът на външните работи Ивайло Калфин. В първия си официален коментар по темата той подчерта, че е песимист относно налагането на икономически санкции спрямо Русия. Според мен тези санкции няма да проработят, допълни Калфин.
Ето какво каза външният ни министър след като опозицията разкритикува кабинета за липсата на адекватна българска позиция по конфликта:  "Ще обясня не заради опозицията, която ако се интересува, много добре знае каква е нашата позиция, а заради слушателите на Дарик. България ще се стреми към следното на Европейския съвет в понеделник: първо – Европейският съюз трябва да има много ясна обща позиция; на второ място – трябва да бъде показано на Русия, че подобно поведение е абсолютно неприемливо за диалога между европейските страни и Русия; на трето място – много е важно ЕС и САЩ да покажат демонстративно физическо присъствие в Грузия и подкрепа за страната, с изпращането на специален пратеник, което е българска инициатива, на Евросъюза, с изпращането на наблюдатели, с физическа, силна, видима подкрепа в Грузия, така че да се види, че там присъства ЕС, че там присъстват партньорите на Грузия. ЕС трябва да изгради възможности и механизми за това да не се разширява конфликтът към други страни в подсъветското пространство и действително да се намерят най-бързо вариантите за преговори за възстановяване на способностите и на суверенитета на Грузия".
На въпрос в интервю за литовска телевизия грузинският президент Саакашвили поиска Грузия незабавно да бъде приета в НАТО без да има какъвто и да било преходен период. Възможно ли е това да се случи, Калфин заявява:
"Това не може да стане, но в същото време не може да стане и другото. Никой не трябва да си мисли, включително и Русия, че може да взема решения от името на други страни. Грузия е суверенна, независима държава и нейното желание за членство в НАТО би трябвало да бъде максимално подкрепено, както и България прави в момента".  /БЛИЦ