Възможностите за реализиране на инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа обсъдиха днес в МВнР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество в Югоизточна Европа Хидо Бишчевич, съобщиха от правителствената информационна служба.
Възможностите за реализиране на инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа обсъдиха днес в МВнР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин с  генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество в Югоизточна Европа Хидо Бишчевич, съобщиха от правителствената информационна служба.

Хидо Бишчевич информира министър Калфин за усилията, които новосформираният Съвет за регионално сътрудничество полага в идентифицирането и координирането на приоритетни регионални проекти в Югоизточна Европа. Като най-перспективни области на транснационално сътрудничество в региона бяха посочени енергийната и транспортната инфраструктури, управлението на водните ресурси, сътрудничеството в образованието, телекомуникациите, взаимодействието между правосъдните и полицейските органи. Привличането на международни финансови институции като стратегически партньори в осъществяването на конкретни проекти бяха определени като ключов фактор за успеха на всяка регионална инициатива. Не може да има устойчиво икономическо развитие на държавите от Югоизточна Европа без изграждането на адекватна инфраструктура, посочи Хидо Бишчевич. Когато ресурсите на отделните държави от региона се комбинират, от това ще спечелят всички, подчерта още той. Хидо Бишчевич отбеляза гъвкавостта и прагматизма като водещи принципи при участието на отделните държави в реализацията на различни проекти в региона.  Калфин подчерта необходимостта от активно участие в регионални проекти на всички участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, изтъквайки, че никой не може да спечели от самоизолация. Той запозна Генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество с приоритетите на България в инфраструктурната и енергийната политика. Вицепремиерът открои стремежа на страната ни за привличане на повече инвестиции в транспортната инфраструктура. По-конкретно, той се спря на реализацията на трансевропейските коридори, пресичащи България, увеличаване на контейнерните превози през Черно море, оползотворяване на възможностите на река Дунав като транспортен път, увеличаване на капацитета на летищата в страната. Нашият регион може и трябва да се възползва максимално от своето географско положение, заяви Калфин. Той увери Хидо Бишчевич, че България ще окаже максимална подкрепа в неговата бъдеща дейност. /БЛИЦ