Калфин извади странно условие за прегръдка със Столетницата

Има смисъл да участваме заедно с БСП на президентските избори, само ако ще успеем

Има смисъл да участваме заедно с БСП на президентските избори, само ако ще успеем. Това каза заместник-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Най-хубавото на вчерашната среща е, че тя е първа официална среща. Ние от две години, откакто беше създадено АБВ, не сме имали официална среща с БСП. Искахме го, но предишни ръководства отказаха. Трябва да отчетем факта, че такава среща има и че можем да си говорим нормално”, коментира Калфин.

„Ако се върнем назад, може би всеки има какво да каже, но това, което вчера решихме, е да гледаме напред към предизвикателствата, които имаме. Времето сигурно ще покаже кой е бил крив и кой прав в миналото, но фактът е, че имаме сходни стратегии и политически платформи и това, което очакват хората е да работим по-тясно, включително за президентските избори, от които ще се види действително дали има левица, която е в състояние да претендира за властта след това”, заяви още зам.-председателят на АБВ.

„Ние в момента не търсим обединение формално, ние търсим съвместно участие и съвместно мотивиране на хората, които ни подкрепят за създаване на една по-голяма вълна. Сигурно на парламентарните избори ще се явим отделно”, отбеляза още той. По думите на Калфин няма борба за лидерство между Георги Първанов и Корнелия Нинова, но има хора, които раждат тези очаквания. „Има хора, които имат очакванията да се подредим по височина в този диалог – няма как да се случи това”, посочи Калфин.

Той подчерта, че това, което би накарало АБВ да се откаже от съюз с БСП е, ако този съюз е безсмислен. „Ако тази коалиция е свързана с компромиси, това би било слаб вариант и би било по-добре всяка партия се яви сама, да затегне редиците, да мотивира членовете си и т.н. Има смисъл да участваме заедно на изборите, само ако ще успеем. Това значи добра платформа и силен кандидат. Ако всеки дърпа каруцата към себе си и казва "Аз съм най-големия, ти ще ме следваш", виждате по другите партии какво става – смехотворно е и те не съществуват особено много”, каза още Калфин. По думите му това, че от БСП още преди започването на преговорите заявиха, че не биха подкрепили като кандидатура за президент нито Георги Първанов, нито него самия, е обидно за хората, които стоят зад ПП АБВ и останалите партии.

„Най-вероятно и те ще кажат, че не искат кандидат от ръководството на другата партия. И от тук нататък започва вече вместо да търсим силния кандидат, да махаме алтернативи, които биха могли да бъдат силни. Това беше изключително лошо начало на съвместния диалог. Вие не сте чули нито от мен нито от президента Първанов, че сме кандидати”, коментира още Калфин.