Няма как България да избегне финансовия удар, който идва от САЩ. Целият свят ще бъде засегнат. Това каза пред Дарик радио Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи.
„Ние сме отворена икономика, ние сме част от света, но мащабът, с който финансовата криза ще се отрази в България, е много по-малък от този в Америка”, заяви той. Не е задължително да са по-малко чуждите инвестиции, даже напротив, в момента има свободни средства, които търсят сигурно място за инвестиране, обясни Калфин в отговор на въпрос дали ще намалеят инвестициите в страната ни. По думите му ефектът, който вече се вижда в България, е свързан с поскъпването цената на паричния ресурс, включително поскъпване цената на кредитите.
Има редица причини, които поставят България в много по-добра ситуация, отколкото много други европейски страни, като нашият все още недоразвит финансов пазар. Според министър Калфин България няма сложни инструменти и фючърсни опции, откъдето тръгват проблемите в САЩ, а европейските банки точно по този начин са засегнати. Инвестициите в България са дългосрочни и нямаме дългосрочни пари в България, което според вицепремиера за добро или за лошо финансовият ни пазар се развива, но основната част от инвестициите са свързани с производство, недвижими имоти и не могат бързо да излязат от страната. /БЛИЦ