Калфин: Няма как да избегнем финансовия удар от САЩ

Няма как България да избегне финансовия удар, който идва от САЩ. Целият свят ще бъде засегнат. Това каза пред Дарик радио Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи.

„Ние сме отворена икономика, ние сме част от света, но мащабът, с който финансовата криза ще се отрази в България, е много по-малък от този в Америка”, заяви той. Не е задължително да са по-малко чуждите инвестиции, даже напротив, в момента има свободни средства, които търсят сигурно място за инвестиране, обясни Калфин в отговор на въпрос дали ще намалеят инвестициите в страната ни. По думите му ефектът, който вече се вижда в България, е свързан с поскъпването цената на паричния ресурс, включително поскъпване цената на кредитите.
Има редица причини, които поставят България в много по-добра ситуация, отколкото много други европейски страни, като нашият все още недоразвит финансов пазар. Според министър Калфин България няма сложни инструменти и фючърсни опции, откъдето тръгват проблемите в САЩ, а европейските банки точно по този начин са засегнати. Инвестициите в България са дългосрочни и нямаме дългосрочни пари в България, което според вицепремиера за добро или за лошо финансовият ни пазар се развива, но основната част от инвестициите са свързани с производство, недвижими имоти и не могат бързо да излязат от страната. /БЛИЦ