Страните от Европейския съюз не са консолидирани относно мерките, които трябва да се предприем във връзка със световната финансова криза, смята министрътъна външните работи Ивайло Калфин.

Това обаче не би трябвало да ни изненадва особено,  защото ЕС няма единна финансова система и регулациите са много различни регулациите, заяви той в предаването „Неделя 150” по БНР.  Важното според  него е, че има активен диалог между участниците на финансовите пазари в Европа.
Нашите банки са едни от най-консервативните. В момента е налице тяхното свръх регулиране и  много сериозен контрол, категоричен беше Калфин. Той добави, че няма основание за притеснение за банковата стабилност в България. Основната цел е да се предпазят вложителите в банките-граждани, малки и средни фирми. Добре е за банките парите от излишъка да минат през тях, макар че те нямат проблеми с ресурса, няма да имат ликвидни проблеми,а инфлацията ще спада, прогнозира Калфин.  Той беше категоричен, че бюджетът за следващата година ще бъде консервативен, тъй като това е в интерес на гражданите.
Калфин подчерта, че има нужда от преосмисляне на международните отношения. Това се видя особено след случилото се с Грузия, каза той. Трябва да се засили трансатлантическото сътрудничество, цялостно преосмисляне и в отношения с Русия. Тя има претенции за по-важно място в международните отношения, което особено пролича след прословутата реч на президента Путин в Мюнхен в края на 2006 г., в която той каза, че Русия има големи цели и ще намери начин да ги осъществи.
Ние участваме във формирането на европейската позиция и съм убеден, че България е една от страните, които дават най-добрите предложения, отбеляза още външният министър. /БЛИЦ