Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин прие днес в МВнР новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия у нас Карол Мистрик, съобщиха от министерството. На срещата присъства и студентката от Русенския университет Десислава Димитрова , която е „Министър за един ден” в МВнР.
Ивайло  Калфин изрази задоволството си от отличните отношения във всички области между двете държави и надеждите за тяхното по-нататъшно развитие и активизиране. Той открои важността от поддържането на активни лични контакти на най-високо политическо ниво в двустранните отношения и благодари за отправената покана от неговия словашки колега Ян Кубиш да посети Словакия. В тази връзка бе отбелязано значението на започналите политически консултации между МВнР на двете държави.
Министър Калфин посочи необходимостта от активен принос на всяка една държава от Европейския съюз за реализацията на европейската политика за съседство в направления като Черноморския регион и Средна Азия. Подчертана бе и европейската интеграция на Западните Балкани като един от приоритетите на българската външна политика.
Посланик Мистрик информира министъра за предстоящото откриване във Варна на почетно консулство на Словакия. Той изрази намерението си да работи за по-нататъшно динамизиране на двустранните отношения във всички области. /БЛИЦ