Ако искаме да имаме влиятелен ресор, трябва да се бърза, ако искаме да си правим партийни сметки и някой да бяга от отговорност сега – можем да отложим българската номинация за еврокомисар за догодина. Това заяви заместник-председателят на АБВ и бивш социален министър Ивайло Калфин пред БНР. 

Той предупреди за последиците от закъсняла българска номинация, като отбеляза, че бързината да предложим кандидат за комисар се обуславя от единствено от възможността страната ни да има добър ресор в Европейската комисия.

Германският ресор, който е достатъчно значим, предстои да бъде преразпределен и според Калфин можем да изпуснем и него: "В интерес на държавата, не на партиите, е да имаме максимално бързо еврокомисар. Никой заради нас няма да прави дълбока промяна в ресорите на ЕК".

Германският комисар вероятно ще поеме бюджета. Ако не предложим в близките дни кандидат за неговия цифров ресор, той няма да остане без комисар и най-вероятно ще бъде разпределен към някой друг, предположи Ивайло Калфин. "Един път разпределен, никой не трябва да си прави илюзии, че ще ни го върнат обратно, че някой ще го пази малко и ще ни го върне обратно", посочи той.

Запитан дали би приел да бъде български еврокомисар, Калфин подчерта: "Не са водени разговори с мен по тази тема и с мен не се е обсъждало името ми".

Искането на Патриотичния фронт бе за по-високи минимални пенсии, а това би се отразило само върху доходите на една четвърт от пенсионерите, докато останалите три четвърти биха били наказани, поясни още бившият социален министър. Правилното решение според него е увеличаване на всички пенсии, не само на минималните.

Нормалното е да се знае кой носи отговорност, така Калфин коментира варианта досегашният и новият президент да съставят съвместно служебно правителство. Ако Румен Радев предложи министрите, а те бъдат назначени сега, кой ще носи отговорността, попита Калфин. 

"Президентът се забави достатъчно, при положение, че е ясно, че нищо не може да се случи в това НС. Вече можеше да има служебно правителство, което да поработи два месеца и това би било ясният начин да се знае кой каква отговорност носи. Едно такова правителство без ясен мандат сигурно ще бъде обект на много критики от всички страни, но така пише в Конституцията", коментира още Калфин.