Единственият човек, с когото съм разговарял, този, който ме покани да бъда част от кабинета „Денков” като експерт – това е Кирил Петков. Виждам, че се обърна срещу мен. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов пред журналисти. 

"Вероятно на някои хора не се хареса фактът, че за тези девет месеца не политизирах системата на Министерството на вътрешните работи. И най-вече не позволих някой да ми нарежда кой, кога, къде и на каква длъжност да бъде поставен", изтъкна той.

"Димитър Главчев не ме е търсил. Ако бъда потърсен от него, ще се отзова на поканата и ще изговорим това, което има да си кажем”, посочи още той.

По темата с проверката на тунел „Железница” от Европейската прокуратура Стоянов подчерта: „Работим в много тясно взаимодействие с Европейската прокуратура и според мен - в много добър синхрон. Има множество досъдебни производства, които се разследват от ГДНП или служители от ГДБОП. Освен тях обаче има и множество предварителни проверки”. И каза, че не може да даде информация за разследване, което тече в момента.

Относно незаконните гонки във Велико Търново Стоянов посочи, че до края на 2024 г. този проблем ще бъде решен. „Знам за случая. Важното е, когато има констатирани нарушения, санкциите да бъдат събрани”, допълни той.

„МВР и към момента е подготвено да участва в изборния процес. Ангажиментът е охрана на изборните помещения, книжа, машините за гласуване и не на последно място – борбата с купения вот”, коментира силовият министър по случай предстоящите избори.

Калин Стоянов беше в Белене за възстановяването на районното управление, което беше закрито по времето на Бойко Рашков.

"За мен е огромна чест да бъда днес тук сред вас, в деня в който официално връщаме на хората Районно управление - Белене. Считам, че с възстановяването на полицейската структура скъсяваме максимално срока за реакция на колегите, тогава, когато има нарушение на обществения ред. Не на последно място възстановяваме чувството на справедливост, сигурност и спокойствие на гражданите", заяви министърът на вътрешните работи в оставка по време на церемонията.

Той не скри очакванията си, че с професионализъм и упорит труд служителите ще постигнат намаляване на  броя на регистрираните престъпления и значително повишаване на процента на разкриваемост.

Вътрешният министър припомни, че през юни 2022 г., по неясни критерии и още по-неясни математически формули, тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков закри множеството гранични полицейски управления, групи за охрана на държавната граница, както и районни управления, сред които и това в Белене.

Тяхното поетапно възстановяване е заложено сред приоритетите на сегашното ръководство на МВР и е основано на факта, че с ограничени структури и ограничен щат и то в момент, в който се говори за нелегална миграция, няма как да бъде постигне основната цел - повишаване сигурността на гражданите.

Министър Стоянов пожела успех на колегите си в отговорната им мисия и се обърна към тях с думите: „Гордейте се, че сте служители на МВР, за мен е чест да бъда ваш министър!“

Районното управление е важно за сигурността за жителите на града и района, който е пограничен, коментира кметът на Белене Милен Дулев. Той изказа благодарност към вътрешния министър за възстановяването на полицейската структура, която е необходима за общината.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов от 1 април 2024 година полицейският участък в Белене отново е районно управление. Структурата беше закрита и преобразувана в участък на 30 май 2022 г.

Във възобновеното полицейско управление работят служители, разпределени в групи „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ и за административно обслужване на гражданите, ръководени от старши инспектор Дилян Христов. РУ - Белене обслужва територията на общината - град Белене и селата Деков, Татари, Петокладенци, Кулина вода и Бяла вода, посочват от МВР.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук