Калоян Методиев: Парите за археологически разкопки да се увеличат двойно

Българският туризъм, икономика и общини могат да печелят от това, категоричен е независимият народен представител

Актуализация в бюджета и двойно увеличаване на парите за археологически проучвания, разкопки и консервация, с които да се съхранят културните ценности у нас предлага независимият народен представител Калоян Методиев.

Предложението предвижда увеличаване на средствата от 5 на 10 млн. лв. за теренни археологически проучвания и теренна консервация на археологически културни ценности - в това число за Античен и средновековен град Мисионис край Търговище, Античен град Хераклея Синтика край Петрич, праисторически култов център „Солниците“ край Провадия, Римска провинциална столица Рациария край Видин, Античен и средновековен град Перперикон край Кърджали, за манастир „Св. Йоан Кръстител“ на остров Св. Иван край Созопол, за манастир „Чъргубиля Мостич“ край Велики Преслав, както и за проектиране на Център на изкуствата на остров „Св.св. Кирик и Юлита“, край Созопол.

„С това се подпомага културно-историческия туризъм, едно такова решение ще вкара в българската икономика и българските общини бързи пари. Наред с това -  ограничава се влиянието на иманярската мафия. Климатичните промени позволяват археологически разкопки да се правят вече през по-голямата част от годината.  И не на последно място - археологията коригира историята“, заяви пред медии в Народното събрание Калоян Методиев.