Ако предложенията на НДСВ за промени в конститяцията не се приемат, това ще бъде основание за излизане от коалицията. Това каза Камелия Касабова от ръководството на жълтата партия по време на дискусия в Нова тв за предстоящите избори.
Касабова е убедена, че произвеждането на парламентарните и европейските избори в един ден, каквато е целта на конституционните промени, ще повиши значително избирателната активност.  Депутатът от левицата Янаки Стоилов, който е застъпник на мажоритарния избор, е на обратното мнение. "Това е нереалистично очакване", каза той за връзката двойни избори - висока активност.
Ако хората знаят персонално кого подкрепят, това би повишило интереса им, посочи Стоилов. Според него нещата трябва да се подредят в такава последователност: първо да се промени избирателната система, след това да се реши кога да са изборите.
На въпрос дали чрез референдум да не се потърси мнението на хората за големия предизборен спор, Янаки Стоилов отговори да, но да има два въпроса и, освен за изборите 2 в 1, хората да бъдат попитани дали искат в парламентарните избори да има мажоритарен елемент.
Всички десни партии ни покдрепят, само БСП и ДПС са против, обобщи Камелия Касабова. Тя приведе пример, че всички европейски страни, в които вотът за европейски парламент е съвпаднал с националните избори, са взели решение за гласуване в един ден. /БЛИЦ