Канада ще понесе щети от санкциите срещу Русия

Финансовият министър на Канада Кристия Фрийланд коментира наложените санкции и тяхната тежест за Канада

Новите санкции на Канада, насочени срещу Русия, могат да навредят и на канадската икономика, казва канадската външна министърка Кристия Фрийланд.
Канада ще удари Русия с още санкции, предназначени да подкопаят способността на руския президент Владимир Путин да води война - и някои от тези ходове може да навредят на икономиката на Канада, каза тя.
 
Фриланд направи тези забележки във вторник следобед след среща с финансовите министри на другите страни от Г-7 и украинския финансов министър, за да обсъдят мерките за наказание на Русия за нейното нахлуване в Украйна.
 
„Митата, ответния удар и санкциите са най-ефективни, когато можете да разработите политики, които имат максимално въздействие върху контрагента, чието внимание искате да привлечете, и да нанесете минимални щети на себе си“, каза Фрийланд, добавяйки, че досега санкциите са структурирани, за да се избегне нараняване на канадските бизнес интереси.

Канада със санкции срещу Русия в отговор на инвазията
 
„Ако наистина сме решени да отстояваме Украйна, ако залозите в тази битка са толкова високи, колкото вярвам, че трябва да бъдем честни със себе си, трябва да бъда честен с канадците, че може да има някакви странични щети в Канада и това е нещо, което финансовите министри от Г-7 обсъдиха много рано тази сутрин."
 
Фрийланд не даде подробности за мерките, които тя и другите финансови министри са обсъдили. Тя каза, че правителството ще има още какво да каже през следващите дни.
 
„Не мога да обявя тези допълнителни мерки днес“, каза тя. „Обсъждаме ги, работим с нашите партньори и съюзници. Предложихме много неща, както и нашите съюзници. Вярваме, че най-ефективното нещо е да работим заедно, за да обявим мерки заедно и ще продължим да го правим. "