Лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков, бившият шеф на парламента Никола Минчев и председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров влязоха в сградата на президентството, за да получат първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание от президента Румен Радев.

"ПГ със свое решение номинира за кандидат министър-председател Асен Василев", каза пред президента Андрей Гюров. 

"В изпълнение на Конституцията и в резултат на вота на недоверие ви връчвам проучвателен мандат. България е в икономическа, политическа и социална криза. От вчера имаме и външнополитическа криза", обърна се Радев към Василев. 

"Спомняте си, че при връчване на мандата на сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система, статуквото ще потърси своя реванш.

Българските граждани имат нужда от сигурност, от надеждна защита на обществения интерес. Това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите им. 

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес", каза още президентът и му връчи мандата. 

"За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет, който да работи в интерес на гражданите и наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава така, както и първият кабинет го направи", каза от своя страна Василев. 

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес премиерът в оставка и лидер на ПП Кирил Петков съобщи, че предлага вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев за кандидат за министър-председател.

Извънредно! Петков обяви кой премиер е предложил за новия мандат! БЛИЦ TV

"Аз предложих на "Продължаваме промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на който имам безпрекословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Един отбор с него, с всички членове на "Продължаваме промяната", с всички коалиционни партньори и всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай", каза Петков.

В началото на седмицата президентът проведе политически консултации с парламентарни групи като на поканата за понеделник не се отзоваха "Продължаваме промяната" и БСП.  Причината обясниха с приемането на актуализацията на бюджета.

След връчването на проучвателния мандат тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство. Папката с имената трябва да бъде върната на президента в този срок, за да се придвижи за гласуване в парламента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ