Единната народна партия обяви преди дни, че подготвя сигнал до прокуратурата и питания в НС за злоупотреби в Държавния фонд "Земеделие" при сключване на договори през август миналата година. По думите на председателя на партията Мария Капон по бТВ, действията на малка организирана група начело с бившия директор Атанас Кънчев и с административния секретар на фонда дават основание за съмнения, че са източени четири милиона лева.
"Има организирана група, която източва фонд "Земеделие". Това е различно от програма САПАРД, използва се екшън планът за програмата", обясни Мария Капон. По думите й в тази група влизат Константин Паликарски, който е лице за контакти като заместник-директор по това време, самият Атанас Кънчев (бивш изпълнителен директор) и административният секретар Асен Ангелов. По думите й скандалът във не е между опозиция и опозиция.

"Може би има още много хора, които са видели тези договори, участвали са по някакъв начин и не са реагирали. Ние говорим за средства, които са откраднати от българския бюджет и имаме подозрения, че тези средства не са били целесъобразни. В случая трябва да се видят конкретните данни. Сергей Станишев и вицепремиерът Плугчиева са разрешили някой да източи тези пари от фонд "Земеделие", каза още Капон.

Вчера депутатът от ОДС Румен Ангелов – баща на Асен Ангелов, заведе съдебно дело срещу Мария Капон за клевета. Румен Ангелов обясни, че под нито един от договорите не стои подписът на сина му. Според Ангелов, Капон изпълнява поръчка за дискредитация на българската опозиция.

"За пореден път г-жа Капон говори клевети", коментира по телефона Румен Ангелов. Той попита защо не е влязла с него в открит дебат вчера, когато той беше в студиото на bTV. Според Ангелов, Капон създава алиби на тройната коалиция, хвърляйки в пространството единствения неполитически назначен човек във фонда, който няма нищо общо с никаква кражба./БЛИЦ