Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни защо си е тръгнал преждевременно от Консултативния съвет по национална сигурност. 

Пред журналисти той заяви, че президентството не е мястото, където трябва да се разглежда актуализацията на бюджета. "В проектобюджета има предвидени 1,2 милиарда за извънредни и непредвидени разходи. Тоест това е празен чек по модела на ГЕРБ", отсече той. 

Малко по-късно в профила си във Фейсбук той написа, че си е тръгнал от президентството в знак на протест "поради две неща":

Заради присъствието на чужд гражданин на КСНС. И заради обстоятелството, че извън дневния ред се обсъжда проекто-бюджет внесен в Народното събрание, където му е мястото, а не в КСНС.

Най-вероятно председателят на ДПС визира икономическия министър Кирил Петков, около когото има казус, свързан с двойно гражданство. Припомняме, че Петков обясни, че преди да стане министър, се е отказал от канадското си гражданство със заявление пред нотариус.  

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС дори днес даде случая на Конституционния съд. Според тях, за да се прекрати гражданството, е нужно решение на съответната държава.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ