Внесохме предложение за решение на НС, което да одобри предложение от френското председателство, проект на преговорна рамка, за членството в ЕС на Северна Македония и Албания. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ по време на извънреден брифинг в парламента, малко след като депутатите гласуваха вота на недоверие и свалиха кабинета "Петков".

"Виждаме от една година тези министри, чиято оставка, която приехме преди малко и от половин година, чиито вот на недоверие гласувахме и не направиха нищо в тази насока. Те се опитаха да пречат на този процес, като непрекъснато в Брюксел говориха едно, а в България - обратното. И двете са лъжа, когато пускат противоречиви заглавия", допълни още той.  

"Има изпратена информация от МВнР, с която сме се запознали и нашите колеги от външната комисия и във връзка с тази информация ,с която разполагам, внесохме това предложение. Европейското бъдеще на страните от Балканите трябва да е неотменим приоритет на България - нашата страна. По време на френското председателство в ЕС се достигна до качествен нов етап за страните от Западните Балкани. От тази гледна точка, ние свършихме онова необходимо условие, че да има внесено предложение в НС, за да се произнесе", обясни Карадайъ.

"Всички онези приказки, че ще чакаме НС да се произнесе, без да е внесено предложение, са поредната мимикрия на заминаващото си правителство", завърши лидерът на ДПС.