Това, което се случва, е пълзящ преврат, опит за диктатура на умнокрасивитета. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Обръщам се и към ГЕРБ: тази порочна сватба, която я виждаме в последните няколко дни през медиите – ако се случи при това недоверие на обществото, ще сме свидетели точно на онова, на което бяхме свидетели на 10 януари 1997 г., а именно българските граждани ще нахлуят тук, в тази сграда“, заяви Карадайъ.

Той явно се обърна и към фракцията на "Демократична България" - част от коалицията на ПП-ДБ. 

"Обръщаме се и към онези, които последните няколко години едва ли не се опитваха да се заявяват като единствени носители на върховенството на закона и се заявяваха за реформи в съдебната система: вие част ли сте от този порочен процес на рушене на демокрация, държавност и държава? Вие част ли сте от този процес на деинституционализация на държавата, или сте демократи и защитници на демокрацията, както сте се самонарекли?

Той се закани, че ДПС категорично ще защитят демокрацията, държавността и държавата. Призоваваме всички национално отговорни партии и всички национално отговорни граждани с разум и отговорност да защитим демокрацията, настоя той.

В декларация, посветена на 34-ата годишнина от т.нар. "голяма екскурзия", която лидерът на ДПС определи като депортация, Мустафа Карадайъ направи паралел с днешната ситуация.

Тя, освен с "уважаеми дами и господа", започна и с ироничното "уважаеми джентълмени". 

"34 г. след тези събития сме свидетели на тотален разпад на държавата и държавността, посочи той. "Умнокрасивитетът се опитва да се представи като заместител на държавните органи и институции. от медиите знаем как някои самонадеяни, самозабравили се нарушители на конституцията и на законите, на граждански и човешки права, няма държавни институции, а самите те се правят на Рамбовци и незаконно арестуват опозиционни партийни функционери, нахлуват в домове.

Днес се опитват да узурпират цялата власт и да разрушат и службите за сигурност. Вече чуваме заявки как е ще натикат в ъгъла и ще ликвидират опозиционни партии и лидери. Това е пълзящ фашизъм за налагане на диктатура на красивоумнитета. Какво още чакаме да се случи - това, което бе през 1996-1997 г?", изтъкна той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук