Героите от най-голямото българско въстание в нашата история - Илинденско-Преображенското, проливаха кръвта си не в името на прокламираната днес измислена македонска нация, тези хора проливаха кръвта си за българското си име и за своята българска свобода. Това заяви днес на откриването на националния събор "Пирин пее 2008" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
Те носеха на своите знамена не измислената сега звезда на Виргиния, която създава проблеми на Бълканите, а носеха българския лъв, добави той. Каракачанов каза, че тяхната саможертва ни задължава не само да им поднасяме цветя и венци, но и да не забравяме, че в днешна Македония българинът продължава да бъде унижаван.
Ние сме длъжни да кажем, че докато има свободна българска държава няма да позволим въпреки красивите приказки и принципи за европейска демокрация, въпреки приказките за право на самоопределение, някой да си прави експерименти с нашите сънародници, някой да се опитва да създаде измислени малцинства и да фалшифицира нашата национална история, заяви каракачанов.  В събора вземат участие над 3000 участника, а желаещите да се насладят на българския фолклор  стават все повече, като утре се очаква да бъде пикът им. /БЛИЦ