Движение "Напред" днес излиза с предложение към всички дясноцентристки политически формации за общи кандидати в 31-те мажоритарни района. Това е въпрос на воля, а не партийни сметки. Това каза по бТВ лидерът на ВМРО и председател на ПГ на движение "Напред" Красимир Каракачанов. С общи кандидати могат да излязат СДС, ДСБ, движение "Напред", ГЕРБ, "Новото време", "Ред, законност и справедливост", ако имат такова желание и всички останали дясноцентристки политически формации.
В Закона за изборите има една камара недомислия, много популизъм и няколко клопки, с които се цели опозицията да бъде ударена и да бъде неутрализирана, каза Каракачанов. Според него една такава клопка е така нареченият мажоритарен момент в изборния закон, тъй като на практика мажоритарен избор няма. Това е прах в очите, който управляващите хвърлят в лицето на гражданите, коментира Каракачанов.

"Да вземем кмета на най-малкото село в България – той как се избира – явява се на избори, ако не може да вземе 50 плюс 1 процента, отива на балотаж с втория класиран. Това, което се предлага от управляващите не е въобще мажоритарен избор, защото там няма балотаж. Там се класира първият, който е събрал най-много гласове на първия тур. Това се прави с много проста цел – БСП и ДПС да могат да се прегрупират и в повечето райони, още на първия тур, техните кандидати да бъдат номер едно", заяви Красимир Каракачанов.

А осемте процента праг за коалиции той определи като измислена бариера, която се прави в последния момент с цел да бъдат неутрализирани две основни коалиции на десни и дясноцентристки политически формации - движение "Напред", което е коалиция между ВМРО, ЗНС, "Гергьовден" и ЛИДЕР, и другата коалиция между СДС и ДСБ.

Логиката е много проста – ако тези десни политически формации влязат в парламента, утре една коалиция с ГЕРБ, едно мнозинство е готово и ДПС, и БСП отиват в опозиция, каза още Красимир Каракачанов.

Винаги, когато някой е опитвал с изборно законодателство да цака някой друг, това се връща като бумеранг срещу него, каза Каракачанов по повод новосъздадената парламентарна група на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", която, според лидера на ВМРО, на практика обслужва БСП и ДПС. /БЛИЦ