Каракачанов: Най-готова от всички страни за членство в НАТО е Македония

"България подкрепя интеграцията на всички страни от Западните Балкани в НАТО и в Европейския съюз. Навсякъде, във всички форуми в Брюксел, на които участвам, винаги подчертавам, че най-готова от всички страни за членство в НАТО е Македония. И България подкрепя, и ще продължава да подкрепя тази политика, защото това е политика, която първо показва добрата воля между двете държави и второ, е от полза за всички на Балканите." Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг след края на двуседмичното съвместно обучение на части на Специалните сили на България и Македония в района на ГКПП "Станке Лисичково". На специалната церемония присъства и министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска.

"Когато всички сме в един политически съюз и един военен съюз, много малка е възможността трети, външни фактори, било на религиозна, на геополитическа или друга основа да се бъркат и да създават проблеми тук. Вижте само какво се случи от август миналата година досега - двамата министри на отбраната на Македония и България са се виждали и са подписали повече документи, отколкото за 25 години всички останали министри. Първата група македонски военнослужещи, които се обучаваха за механик-водачи, вече приключи своето обучение и вече се завърна в Македония. Ние даваме израз на политиката на добри отношения с реални действия", каза още министър Каракачанов.
 
Министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска заяви, че очаква и страната работи за това през месец юли Македония да получи покана за членство в НАТО. 

"През последните години Македония показа, че в страната има консенсус за членство в НАТО. През изминалата година повече от 4 000 наши войници участваха в мисии, водени от НАТО, а през тази година този брой ще нарасне. Показахме, че Македония е партньор на когото може да се има доверие и страните от НАТО могат да разчитат", посочи Шекеринска.

По отношение на двустранните отношения България-Македония министър Шекеринска подчерта: "Миналата година много граждани и на двете страни бяха изненадани от бързината, с която сключихме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Някои мислят, че този договор ще остане само на хартия. Смятам, че и в отбраната, и в икономиката, в транспорта и в дигиталната сфера показахме, че намеренията се превръщат в дела. От миналата година досега сътрудничеството ни в областта на отбраната се увеличи многократно и днешното учение е най-добрият пример за това."

Във връзка с преговорите с Гърция за името на Македония министър Шекеринска заяви: "Македония наистина иска да има добри отношения със съседите си. И на проблемите, които ги имаме от години, гледаме като на минус за нашия регион и нашите държави. Всяка положителна среща в Македония се приема с оптимизъм и с позитивна реакция. Очаквам този процес да завърши успешно. Все още е рано да се прогнозира, но когато премиерите се разбират и те търсят решение, е много по-лесно да се стигне до него. Такъв беше примерът с България, надяваме се така да бъде и с Гърция. Срещата между премиерите на Гърция и Македония дава шанс скоро да се намери решение за името."

Министрите на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска присъстваха на ден за демонстрация на способности на формирования от Специалните сили на двете страни. Демонстрацията се проведе на ГКПП Станке Лисичково в района на село Логодаж. С нея завърши съвместната двуседмична подготовка на Специалните сили на двете страни. Пред гостите бяха демонстрирани действия по обезвреждане и "задържане на лидер на терористична група" с участието на хеликоптер "Кугър" и високопроходими военни джипове "Хамър".