България трябва да има по-активна външна политика на Балканите. Това коментира Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на „Патриотичния фронт“, цитиран от "Фокус'.
"Всеки опит за преначертаване на границите на Балканите носи опасност от нови конфликти и напрежение", каза още Каракачанов. „В Македония между християнското славянско население, което е от български произход, и албанското население съществуват постоянни конфликти. Албанците в Македония претендират държавата да стане двуезична и албанският език, който се говори от около 25% от населението, да стане втори официален език.

Това на практика означава Македония да бъде разделена и това допълнително ще усили напрежението и несигурността на Балканите. За съжаление, България няма външна политика на Балканите, тя има една политика, която е „политика на снишаване“.

В Македония живеят етнически българи и страната ни няма как да е безразлична към съдбата на съседката ни, която ние първи признахме като суверенна и независима държава. България трябва да води политика да защитава интересите и правата и на българските граждани в Македония, да защитава интересите на етническите българи, които живеят в Македония“, коментира Красимир Каракачанов.

Той каза още, че несигурността на Балканите продължава повече от 20 години и няма да спре и следващите години, тъй като има нерешени териториални и етнически въпроси.