Армията е готова да се включи винаги в помощ на населението, когато има нужда и тя се включва. Ако бъде поискано съдействие от българската армия, то ще бъде оказано. Така военният министър Красимир Каракачанов отговори на въпрос за готовността на армията в условията на разрастващата се пандемия от COVID-19, предава БТА.

"Българската армия реално участва в оказването на тази помощ чрез ВМА и целия персонал във военните болници. Има готовност и за разкриване на военнополеви болници", уточни Каракачанов на следващ въпрос и припомни, че през пролетта е било направено разгръщане на няколко такива болници. По думите на Каракачанов ВМА е осигурила още едно отделение за COVID болни.

"Последно снощи си разменихме СМС, в добро състояние е", отбеляза Каракачанов за премиера Бойко Борисов, който вчера лично обяви, че е дал положителен тест за коронавирус.

Каракачанов поясни още, че заседанията на правителството са онлайн, така че засега изолацията няма да навреди на работата на кабинета. Към момента не се е налагало да се обсъжда темата за заместник на премиера.

На питане за упреците към Министерство на отбраната (МО) за разточителност, Каракачанов увери, че политиката на МО е да не харчи повече пари от предвиденото в бюджета за военни разходи и се съобразява с началния план военните разходи да достигнат 2 на сто от БВП.

"При управление на опозицията за 20 години армията е била поставена в режим на лишения и унижения", отбеляза той.

Министър Каракачанов наблюдава днес военните маневри: "Балканска стена 20" на учебния полигон край хасковското село Корен. Той изтъкна, че това е най-мащабното учение за последните почти 20 години, в което участват близо 700 единици техника, над 2600 военнослужещи, като целта е да се създадат умения на военнослужещите от по-малки подразделения в реални условия.

Основната войскова част е 61-ва механизирана бригада.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия