Каракачанов с първа реакция след обидата от Мицкоски към България

Постоянните разговори за Украйна от българските политици създава психоза в българското общество, смята лидерът на ВМРО

"Постоянните разговори за Украйна от българските политици създава психоза в българското общество".

Това обяви пред НОВА бившият министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, по повод срещата на върха на НАТО.

"В България някои неща се скриха, не знам защо. НАТО не демонстрира единство, както се тръбеше навсякъде. В документа обаче се потвърждава, че Украйна ще се присъедини, когато съюзниците са съгласни и се изпълнят условията. Знаете, че има държави, които не са съгласни. Когато се говореше за сигурната победа на Украйна преди две години в Мадрид или Вилнюс, беше категоричната позиция на НАТО.

Увереността, че Украйна ще спечели конфликта е намаляла драстично в Алианса", смята Каракачанов.

"Засилването на предното присъствие, както се твърди в документите, може да се тълкува като крачка към подготовката за война. Но от друга страна, ако се стигне до преговори, това присъствие може да ти гарантира по-голям успех в преговорите", каза още той.

"В международното право има правила, които трябва да се спазват от всички. Не може да се вадят само едни случаи, като в Ирак, където уж било справедливо, а в други случаи да е зверство. В случая от няколко страни не зачитат международното право. Трябва да се намери модела, който да успокои нещата", каза още бившият министър на отбраната. 

Относно отношенията със Скопие, Каракачанов изрази възмущението си от бездействието на управляващите.

"Когато България направи отстъпка на Северна Македония - те сега и това не искат да направят. Не го зачитат. Мицкоски директно каза - това споразумение няма да се спази от нас. На фона на всичките нападки, българските политици мълчат. И в Скопие стават още по-нахални", смята той.

Относно правителството, Каракачанов смята, че не трябва да се ходи на избори.

"Партиите не могат да разговарят помежду си. Някой трябва да ги събере тези политици. Това е ролята на Радев. Може и патриарха да се включи. Да обсъдят заедно всички лидери всички проблеми. Инфраструктура, демографска катастрофа, здравеопазване, всякакви неща. Лидерите се сърдят един на друг, а трябва да се успокоят. Нашите некадърни политици не могат да предложат спокойствие на обществото", категоричен е Каракачанов.