"Убеден съм, че Българската армия ще продължава да съществува, защото има такива войници - хора като вас, които са готови да изпълнят своя дълг към нацията и държавата", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред участниците в състезанието „Commando Challenge - 2018“. То се провежда в Габрово и тази година беше посветено на петимата български военнослужещи, загинали преди 15 години при атентата срещу база „Индия“ в Кербала, Ирак.

Преди началото на надпреварата Каракачанов награди ветераните от Специалните сили старшина Иван Михайлов, старши сержант Стефан Драганов и ефрейтор Тодор Станков с награден знак „За доблестна служба“. Те са отличени за принос към отбраната на страната, достойно изпълнение на задачите по време на мисията в Ирак и по повод отбелязването на 15 години от терористичния акт срещу база „Индия“ на 27 декември 2003 г.

"Наградените са част от Българската армия, които участваха в мисии и показаха, че и там могат да защитят честта на българския войник и да представят достойно България", посочи министърът на отбраната.

В състезанието участват 15 отбора от Българската армия, СОБТ, МВР, НСО и отбор от Украйна. Участниците демонстрираха сила, издръжливост и екипност при преминаване на полоса, стрелба и евакуиране на ранен. В програмата ще се включат цивилни граждани и спортисти. Идеята на организаторите е да се популяризира професията на военнослужещите от Специалните сили и отрядите за борба с тероризма