Идеята за вдигане на бариерата до 8% за коалиции битува в парламента и макар да не е официално изговорена, много скоро може да е факт от изборното законодателство. В това е убеден председателят на коалицията "Напред" Красимир Каракачанов, който в студиото на Нова тв обвини мнозинството, че си подготвя служебна победа на престоящите избори.
Депутатът от НДСВ Яни Янев - като представител на мнозинството - отрече да се е водил такъв дебат в тяхната партия, без да се ангажира с намеренията на партньорите в управлението. Той самият е предлагал праг 6% за коалициите. Логично е, след като в много други елементи мерките за партии и за коалиции са различни - като депозитите на партиите (20 хил. лв.) и за коалициите (40 хил. лв.).
На въпрос защо непрекъснато се говори срещу изборния туризъм и срещу купуването на гласове, а промени в законите, които да ги спрат, няма, депутатът на НДСВ коментира, че за да се случи нещо в парламента, то трябва да е желание поне на половината народни избраници. "Промените в изборните закони ще станат, когато дойдат в Народното събрание хора с такова мислене", каза Янев.
Сценарият, който Красимир Каракачанов вижда, е някой да направи предложението за 8-те процента между първо и второ четене и след това набързо да го приемат. Тези неща се правят в последния момент , а управляващото мнозинство може всичко да си позволи, смята той. "Тогава на избори - като на война", заключи лидерът на войводите.
Един от мотивите за промени в бариерите - за партиите надолу, а за коалициите нагоре - е, че при сегашната 4-процентна бариера около 10% от избирателите остават непредставени в Народното събрание, разсъждава Яни Янев. Но по принцип не е честно да се правят каквито и да е съществени промени 2 месеца преди изборите, смята той по повод на коментарите за изборния туризъм и условията за мажоритарните кандидати. /БЛИЦ