Караянчева цитира Елинор Рузвелт, а протестиращите не я разбраха

Цитатът с жената и чая обаче се оказва много смешен за недоразбралите

„На онези, които все още робуват на стереотипи и смятат, че въоръжените сили не са за жени, ще припомня думите на Елинор Рузвелт, че жената е като пакетче чай, не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода“.

Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред участниците в дискусия, посветена на ролята на жените в сферата на сигурността.
„Жените са направили осъзнат избор и са извоювали мястото си благодарение на своя професионализъм, воля и упоритост. С действията си са доказали, че защитават наравно с мъжете честта на пагона“, каза председателката на Народното събрание.

Въпреки че някои изследователи оспорват авторството на Рузвелт и твърдят, че може да става въпрос за ирландска поговорка от XIX век, бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент Хилари Клинтън също нееднократно го е използвала в речите си, цитирайки Елинор Рузвелт.

Цитатът с жената и чая обаче се оказва много смешен за недоразбралите. Протестъри активно го разпространяват и се подиграват с метафората, използвана от Караянчева.

„Защо трябва да пускаме жени в гореща вода, ние да не сме изроди?“, пита например Теодор Михайлов.

Форумът, в който участва Караянчева, е озаглавен „20 години – жените, мирът и сигурността“, а в него участват представителки от Министерството на вътрешните работи, на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, на Българската армия, Сдружението на жените военнослужещи и висшите военни училища.

Дискусията целеше да покаже ролята на нежния пол в системата на сигурността и отбраната, както и да обори онези, които оспорват приноса им и омаловажават участието им в мироопазващи мисии.