Това, което видяхме снощи е недопустимо – опорочи се един мирен протест. Хората имат право, защото България е демократична държава и техните искания трябва да бъдат чути. Това заяви в Пловдив председателят на НС Цвета Караянчева, пише "Марица". 

По думите й, побоят на полицаи не бива да се допуска. „За съжаление политиците понякога също помагат – визирам президента“, добави Караянчева. Според нея той е човекът, който подстрекава метежа с високо вдигната ръка и подкрепя хората, който поставят ковчези и бесилки.

Председателят на НС беше категорична, че протестите под прозорците на властта няма да спрат работа на парламента, защото той има важни задачи пред себе си – не само заради коронавируса, но и заради евентуалните промените в Конституцията.

„Аз съветвам президента да си прочете конституцията, защото да живееш в Бояна и да ходиш на работа на Дондуков – това не те прави президент. Президент е много повече. Прочетете конституцията и ще видите, че няма как парламентът да се саморазпусне.

Който иска да управлява – да мине през избори, за да заяви предизборната си програма. Не може да влезнеш в парламента и властта през задния вход.

Караянчева изрази още несъгласието си с част от промените в избирателния кодекс - двудневното гласуване. Освен това машинното гласуване било трудно за възрастните хора.